Tips på hur du minska din elförbrukning

Tips som räddar miljön

Minskad elförbrukning ligger i allas intressen. Och det finns många olika sätt att göra det på. Stora åtgärder som att ändra uppvärmningsform eller tilläggsisolering av tak och vägg är förenat med dyra räkningar och därför inte ett alternativ för alla familjer. Mindre åtgärder i vardagen får dock inte underskattas, det är av stor betydelse för landets totala elförbrukning. Nedan följer tips på vad just du kan göra för att minska elförbrukningen.

Utan att tänka på det förbrukar människor mer el än nödvändigt i vardagen. Det är viktigt att bli påmind om elförbrukningen och vad man kan göra för att minska densamma. Många lever i tron att små förändringar inte ger stora resultat – men uttrycket många bäckar små kommer väl tillhanda när man talar om elförbrukning. Det kan vara något så litet som att sätta lock på kastrullen eller att skölja disk i balja eller diskho.

I köket finns det många sätt att spara el och energi på. Förutom att använda lock på kastrullen eller att skölja disken i balja eller diskho kan man värma vatten i vattenkokare istället för kastrull, diska med fylld maskin, byta till nyare vitvaror, tina den frysta maten i kylen eller byta till effektiva blandare. Om man exempelvis använder lock på kastrullen minskar elförbrukningen med ungefär 30 procent. Tänk om alla hushåll visste det.

När man tvättar ska man fylla maskinen och inte tvätta enstaka plagg, välja låga temperaturer, centrifugera hellre än torktumla, såvida man inte införskaffat en energisnål torktumlare. Det är inte mycket miljön ber om. Nämnda tips innebär förhållandevis små förändringar i hushållet. Med små medel har människor möjlighet att påverka miljön i positiv riktning – men då krävs det att alla vill förändra sina vanor.

Andra tips är att låta laddare för datorer och mobiler vila, att stänga av tv-apparater och datorer med strömbrytare. På Internet hittar du massor med andra tips om du är redo att förändra dina vanor.

Tips